Vorter på hender og fingre

Vorter kan oppstå på hele kroppen, men vanligst på hender og fingre.

Selv om de er harmløse, kan vorter være sjenerende og plagsomt. Vorter er svært vanlig, det er estimert at ett av tre barn og én av to voksne har vorter og/eller fotvorter. Personer med svekket immunforsvar er også mer mottagelig for vorter.

Årsaker til vorter på fingre og hender

Vorter på hendene og fingrene forårsakes av det humane papilloma-viruset (HPV). Det er et svært smittsomt virus som kan komme inn i kroppen via kutt, sår og sprekker i huden. Du kan smittes av viruset gjennom direkte kontakt med noen som har en vorte eller bare ved å røre et objekt som bærer viruset. Når du har blitt smittet, kan viruset ligge latent i to til seks måneder før det trigger celler til å vokse raskt i det ytre laget av huden der en vorte formes. På grunn av den lange inkubasjonstiden er det svært vanskelig å vite hvor og når du har blitt eksponert for viruset. 

vorter på hender og fingre

Tegn på vanlige vorter

Symptomene på vanlige vorter kan som regel lett kjennes igjen. Vortene oppstår som små forhøyde hudvekster med en ru overflate og form lik blomkål. Vorten er vanligvis hard rundt kantene og mykere i midten, der små sorte flekker kan være synlige. Disse er små blodkar som forsyner vorten med blod, og det er ofte et tegn på at vorten er i gang med å forsvinne. Vanlige vorter er vanligvis hudfarget, men kan variere fra hvit til brun-grå. De er oftest runde eller ovale, og varierer fra 1-10 mm i diameter. Selv om de ofte finnes på hender og fingre, kan vanlige vorter også finnes på andre deler av kroppen, som føtter, knær og albuer.

Behandling av vanlige vorter

De fleste vorter vil etter en tid forsvinne på egenhånd, men dette kan ta to år eller mer. Ignorering av vorter er ikke anbefalt ettersom de kan spre seg til andre deler av kroppen eller andre mennesker mens du venter på at de skal forsvinne. Nye vorter er ofte enklere å fjerne enn gamle vorter, så jo raskere du starter behandling jo bedre. De fleste vorter kan effektivt behandles med medikamenter du får kjøpt i apotek. Et eksempel er VorteFri, en maursyreoppløsning som er lett å bruke. Denne påføres kun én gang i uken. VorteFri tørker ut vorten fra innsiden og ut, noe som hjelper kroppen din med å avvise vorten. Vorter kan også behandles hjemme med salisylsyre eller frysing. I sjeldne tilfeller krever vorter behandling på klinikk. 

Vorter hos barn

Barn får ofte vorter, hvorfor får mitt barn vorter og hva er den beste metoden for å fjerne vorter?

VorteFri FREEZE

Den nyeste og kaldeste oppfinnelsen. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene av vorten, for å suksessfullt drepe viruset fullstending. En rask behandling til tenåringen og voksne

Forebygge vorter på hender og fingre

Forebygging av vorter er utfordrende ettersom vorteviruset praktisk talt finnes overalt. Du kan gjøre følgende for å redusere risikoen for å få vorter:

  • Vask hendene dine regelmessig og tørk dem ordentlig etterpå
  • Bruk en fuktighetskrem for å forhindre at hendene dine blir tørre og får sprekker
  • Hold hendene dine så fri fra kutt og sår som mulig
  • Ikke bit negler
  • Unngå å ta på andres vorter
  • Ikke del håndklær eller kosmetikk med andre
  • Hold deg i form. Et sterkt immunforsvar er det beste forsvaret.
TIL HELE FAMILIEN

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. virkningsmetoden er nettopp det som differensierer VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet ut i fra forbrukerens ønske og behov. Et trygt produkt som er enkel i bruk og derfor godt egnet til de minste barna.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN

VorteFri FREEZE

Rask behandling

Den nyeste og kaldeste oppfinnelsen. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene av vorten, for å suksessfullt drepe viruset fullstending. En rask behandling til tenåringen og voksne.