Hvorfor får man vorter?

Det er ikke uvanlig å ha vorter og fotvorter. De fleste har hatt en vorte i løpet av livet og vanligvis oppstår de på hender eller føtter. Hva forårsaker vorter og fotvorter?

Vorter er små utvekster på huden som er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV). HPV forårsaker vekst av hardt protein (keratin) i de ytre lagene av huden og lager små, ujevne hevelser som er ru å ta på. Det finnes over 100 typer av HPV, og hver enkelt type gir ulike typer vorter. Viruset som forårsaker vorter er som regel totalt harmløst. Noen av de vanligste typene vorter er vanlige vorter, plantar vorter og flate vorter.

Ikke alle som kommer i kontakt med vorteviruset får en infeksjon. Årsaken til dette kjenner man ikke helt til, men gener og immunforsvar er trolig involvert. En familiehistorie med vorter gjør deg mer utsatt for viruset, og mennesker med nedsatt immunforsvar har også en høyere risiko for å få vorter.

Ikke la vortene stoppe deg

Hva får vorter og fotvorter til å spre seg?

HPV kommer inn under huden der huden er tørr og oppsprukket eller gjennom et sår. Har du en infeksjonen, kan vorter spre seg fra et sted på kroppen til et annet, og området rundt fingertuppene og neglene kan bli smittet gjennom biting av negler. Vorter kan også spre seg fra en bærer til en annen når ødelagt hud kommer i direkte kontakt med en vorte som for eksempel gjennom et håndtrykk. Direkte hud-til-hud kontakt er den vanligste måten å bli smittet på, men viruset kan også spre seg gjennom indirekte kontakt, via objekter som bærer smittede hudceller som har blitt skrubbet av vorten. Å dele håndklær med mennesker som har vorter eller ved å gå barføtt på steder som i garderober og i offentlige dusjer, kan forårsake at vorter og fotvorter sprer seg. De kan også smittes mellom familiemedlemmer i ditt eget hjem. Ved å behandle dine vorter kan du unngå å smitte andre.

Symptomer på vorter

Vortesymptomer kan variere i stor grad. Hva er de vanligste tegnene?

Hva er vorter?

Vorter er små utvekster på huden forårsaket av et virus (HPV, humant papilloma-virus).

Behandling av vorter og fotvorter

Å forebygge vorter kan være vanskelig fordi viruset som forårsaker vorter er over alt. Vorter og fotvorter er vanligvis harmløse, men har du blitt smittet er det anbefalt å fjerne vortene for å hindre spredning av viruset til andre deler av kroppen, eller til andre mennesker. De fleste vorter kan behandles hjemme og det finnes mange ulike produkter for å fjerne vorter som kan kjøpes over disk i ditt lokale apotek. Tradisjonelt har salisylsyre og det å fryse bort vorter vært de vanligste hjemmebehandlingsmetodene. Nå finnes et nytt alternativ, maursyre, en effektiv behandling som tørker ut vorten fra innsiden. Dersom ingen  hjemmebehandlingsmetoder hjelper, kan du få behandling på en klinikk selv om dette sjeldent er nødvendig.

TIL HELE FAMILIEN

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. virkningsmetoden er nettopp det som differensierer VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet ut i fra forbrukerens ønske og behov. Et trygt produkt som er enkel i bruk og derfor godt egnet til de minste barna.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN

VorteFri FREEZE

Rask behandling

Den nyeste og kaldeste oppfinnelsen. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene av vorten, for å suksessfullt drepe viruset fullstending. En rask behandling til tenåringen og voksne.