Salisylsyre

Salisylsyre er en etsende, syrebasert oppløsning og er en av de vanligste vortebehandlingene. Det kan kjøpes over disk og er tilgjengelig i forskjellige former som flytende væske, gel eller som plaster. Salisylsyre mykgjør vorten og får overflatecellene som er infisert med humant papilloma-virus (HPV) til å skrubbes av.

Oppdatert 24 April 2023

Selv om det påføres daglig, er salisylsyre en relativt langvarig behandlingsmetode. Det kan ta flere uker før du ser resultater og to til tre måneder før hele vorten er borte. Salisylsyre er regnet som godt tolerert, men kan noen ganger føre til milde hudirritasjoner som rødhet, tørrhet og sårhet under behandling.

Salisylsyre til fjerning av vorter

Når man bruker salisylsyre til fjerning av vorter, er det anbefalt at du filer ned hvitt, dødt vev med en neglefil før hver behandling. Dette vil hjelpe løsningen å trenge lenger inn i vevet. Du kan bløtgjøre vorten eller fotvorten ved å legge den i varmt vann i 5-10 minutter før du fjerner død hud. Etter at du har bløtgjort og filt ned vorten, påfører du løsningen med en applikator som følger med før du deretter dekker den med et plaster. Denne prosessen gjentas daglig, helst rett før leggetid, inntil vorten forsvinner. Hvis behandlingen virker, burde vorten forsvinne innen tre måneder. Vær forsiktig så du ikke bruker filen på andre deler av kroppen eller i området rundt vorten, siden den inneholder infiserte celler som kan føre til at vorteviruset sprer seg til sunn hud.

Hvem burde bruke salisylsyre mot vorter?

HPV er smittsomt og på grunn av dette bør vorter behandles så snart de oppstår. Mange bruker salisylsyre mot vorter som et første steg. Det er billig og regnet som trygt med få bivirkninger. Salisylsyrebehandling øker risikoen for skade på huden, nervene og senene, og derfor bør du ikke bruke det om du har diabetes, perifere arteriesykdommer eller andre helsetilstander som påvirker din blodsirkulasjon. Hvis du er gravid eller ammer, bør du snakke med en lege før du bruker en salisylsyre til vortebehandling. 

Et nyere alternativ for hjemmebehandling av vorter er maursyre. Det kan brukes av hele familien inkludert barn under fire år, diabetikere og kvinner som er gravide eller ammer.

VorteFri

En effektiv løsning VorteFri er en effektiv topisk oppløsning for selvfjerning av vorter på hender, føtter og kropp.

Vortefjerning med maursyre

Maursyre har vist seg å fjerne over ni av ti vorter, hvordan virker det og hvem kan bruke det?

Alternativene til salisylsyre

Noen foretrekker å la vortene forsvinne på egenhånd. Dette kan ta opptil to år, og i mellomtiden kan  vortene ha spredt seg til andre deler av kroppen så vel som til familiemedlemmer og andre mennesker du kommer i kontakt med.

Hjemmebehandlinger

De fleste vorter kan behandles hjemme med en oppløsning du kan kjøpe på apoteket, som maursyre. Det har blitt bevist at maursyre fjerner ni av ti vorter1 i løpet av 12 uker med en gjennomsnittlig behandlingsperioder på kun 4-5 uker. VorteFri, som inneholder maursyre, dehydrerer vorten fra innsiden og gjør at kroppen  avviser vorten. Det er en En annen behandling er å fryse vortene hjemme. Det finnes ulike produkter reseptfritt på apoteket, den mest effektive av de er VorteFri Freeze.

Klinikkbehandlinger

Hvis hjemmebehandling av vorter ikke har hatt effekt, eller vortene har kommet tilbake, kan du kontakte  dermatolog eller lege for behandling på klinikk. Brenning av vorter eller frysing av vorter (kryoterapi), er to vanlige klinikkbehandlinger. Andre alternativer kan være laserfjerning eller kirurgi (utskraping). Selv om du kan få umiddelbare resultater fra klinikkbehandling, er dette valget mer kostbart. I tillegg kan klinikkbehandlinger noen ganger være smertefulle og etterlate arr på huden.

1 2001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.

Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

TIL HELE FAMILIEN
VorteFri Original

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. Virkningsmetoden er nettopp det som skiller VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet etter tilbakemeldinger fra forbrukere. Et trygt produkt som er enkelt i bruk, og derfor godt egnet til de minste barna.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN
VorteFri FREEZE

VorteFri FREEZE

Rask effekt

Det nyeste produktet. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene i vorten, for effektiv fjerning av vorter. En rask behandling til tenåringen og voksne.