Ofte stilte spørsmål om Vorter

Her finner du svarene på de mest stilte spørsmålene om vorter og vortebehandling

Oppdatert 24 April 2023

kvinnehånd som fletter sammen fingre

 • Er vorter smittsomme?

  Vorter og fotvorter – små, hevede områder med hud som oftest er ru å ta på – er svært vanlig, spesielt hos barn, men er vorter smittsomme? Det korte svaret er ja; vorter kan spre seg både gjennom direkte og indirekte kontakt. Å finne kilden til en infeksjon er vanligvis vanskelig da viruset som forårsaker vorter er utbredt og det kan ta to til seks måneder før du får noen vortesymptomer.1,2

  Smitte av vortevirus skjer vià:1,2

  • Direkte kontakt. Vorter kan spre seg fra en person til en annen vià hud-til-hud-kontakt, for eksempel ved et håndtrykk. Det er også vanlig at vorter sprer seg til forskjellige steder på din egen kropp. Dette kan skje om du tar på en vorte og deretter tar på et område med hud som har en rift.
  • Indirekte kontakt. Ethvert objekt som har vært i kontakt med en vorte kan potensielt overføre infeksjonen. Å dele personlige eiendeler som håndklær og sko, så vel som å gå barføtt på gulv i offentlige garderober og i områder rundt svømmebasseng, kan forårsake at vorter sprer seg.

  1Folkehelseinstituttet. Vorter (fot, hånd og ansikt) - veileder for helsepersonell
  https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/vorter-fot-hand-og-ansikt---veilede/ Lest 03.04.2020

  2Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 03.04.2020

 • Hvorfor er vorter smittsomme?

  Vorter er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV), som trigger rask cellevekst i det ytre laget av huden. HPV smitter enkelt fra en bærer til en annen, men ikke alle som kommer i kontakt med viruset utvikler vorter. Barn har ikke fullt utviklet immunforsvar og voksne med svekket immunforsvar, er mer utsatt for å utvikle vorter. Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår for å hindre smitte.

  Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 03.04.2020

 • Føflekk eller vorte?

  De fleste voksne har en eller flere føflekker. Føflekker og vorter kan se like ut ved første øyekast, de kan ligne i form og farge, men det er noen forskjeller. Å vite om du har en føflekk eller en vorte er viktig, da vortebehandling ikke bør brukes til å behandle føflekker. 

  Hvordan vet jeg om det er en føflekk eller en vorte?

  Her er noen vanlige karakteristikker som kanskje kan hjelpe deg med å avgjøre om utveksten på huden er en føflekk eller en vorte: 

  Føflekker:1

  • Skyldes pigmentflekker i huden.
  • Kan ikke smitte mellom mennesker.
  • Er enten flate eller hevet fra huden.
  • Kan noen ganger ha hår som vokser på dem.
  • Har vanligvis én farge og forandrer seg ikke fra måned til måned. 

  Vorter:2

  • Skyldes humant papilloma-virus (HPV).
  • Er smittsomme.
  • Er vanligvis ufarlige.
  • Vokser normalt ut fra huden (bortsett fra fotvorter, som oppstår under føttene og har en tendens til å vokse innover på grunn av press fra din kroppsvekt). 
  • Har ofte små sorte prikker i sentrum – små blodkar som tilfører vorten næringsstoffer.
  • Kan vokse hvor som helst på kroppen, men forekommer oftest på føtter, hender og fingre. 
  • Forsvinner vanligvis av seg selv etter et par år, men kan også ta lengre tid.

  1 Store medisinske leksikon. Føflekk. https://sml.snl.no/f%C3%B8flekk Lest 15.04.2020

  2Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 03.04.2020

 • Hvordan fjerne føflekker og vorter

  Godartede føflekker trengs ikke å fjernes. Er de sjenerende eller er irriterende plassert (steder hvor klær kan gnisse) kontakt legen din for råd.1

  Vorter bør fjernes for å unngå at de sprer seg til andre.2 Den enkleste måten å fjerne vorter på, er å bruke et effektivt middel du kan kjøpe i apotek som for eksempel VorteFri. Maursyre er den aktive ingrediensen i VorteFri, og den kan brukes av hele familien.3 Det har blitt bevist at maursyre fjerner ni av ti vorter.4

  1 Store medisinske leksikon. Føflekk. https://sml.snl.no/HPV Lest 15.04.2020

  2Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 15.04.2020

  3 EndWarts Original_IFU_NO_19.06.19

  4 REF-34459 Bhat R,Vidya K, Kamath G, Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts. International Journal of Dermatology 2001; 40- 415-419.

 • Hva er humant papilloma-virus (HPV)?

  Humant papilloma-virus (HPV) er en gruppe virus. Flere HPV-typer kan forårsake vorter. HPV er et veldig vanlig virus som kan smitte i overhuden. Der etablerer det en infeksjon. Dannelsen av nye viruspartikler kan bare forekomme i den ytterste delen av huden. Viruset kan ligge i ro i mange år i frisk hud før viruset evt blusser opp.

  Overføring av HPV fra person til person foregår ved direkte kontakt. Viruset kan ikke trenge inn gjennom hel hud. Det må være en rift eller skade av huden så viruset kan nå frem og slå seg ned i overhuden. HPV virus finnes på våte håndklær og baderomsgulv, noe som kan bidra til spredning av virus. Viruset kan også overføres ved seksuell kontakt.

  De aller fleste vorter forsvinner av seg selv etter en tid. Vorter forekommer oftest hos barn. Over tid utvikles en immunitet, slik at senere infeksjon kan inntre uten symptomer.

  Store medisinske leksikon. HPV. https://sml.snl.no/HPV Lest 15.04.2020

 • Fakta om HPV

  HPV entrer oftest kroppen vià små rifter i huden. De typene av HPV som forårsaker vorter og fotvorter, kan smitte både gjennom direkte hud-til-hud-kontakt med en person som er smittet, og gjennom indirekte kontakt med gjenstander. Kjønnsvorter smitter gjennom seksuell kontakt. Noen typer HPV blir overført lettere enn andre, og barn og andre som har et svakt immunforsvar er mer sårbare for å få en infeksjon enn friske voksne.1

  HPV er vanskelig å oppdage ettersom det har en lang inkubasjonstid. Etter at du har blitt smittet, kan det ta rundt fire måneder før du merker noen symptomer på vorter.2 Det er ikke mulig å forebygge vortesmitte, men du kan redusere risikoen for å få en HPV-infeksjon ved god håndhygiene, ikke gå barføtt i offentlige områder, ta vare på huden din og å holde deg sunn og frisk for å ha et sterkt immunsforsvar.1,3

  1https://sml.snl.no/HPV Lest 15.04.2020

  2Folkehelseinstituttet. Vorter (fot, hånd og ansikt) - veileder for helsepersonell
  https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/vorter-fot-hand-og-ansikt---veilede/ Lest 15.04.2020

  3Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 15.04.2020

 • HPV og fjerning av vorter

  For å hindre spredning av HPV1, er det viktig å behandle vorter så snart de viser seg. Vorter kan behandles hjemme med produkter du kan kjøpe i apotek.

  1Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 15.04.2020

 • Hva er mollusker?

  Mollusker og vorter er begge utvekster i huden, men de forårsakes av to helt forskjellige typer virus. Mollusker forårsakes av Poxvirus,1 mens vorter forårsakes av humant papilloma-virus (HPV)2. Begge virusene er smittsomme og spres lett. Mollusker er vanligst hos barn i alderen to til fem år, mens vorter er vanligst i 12-15 års alderen. 1,2 

  1 Norsk Helseinformatikk. Mollusker.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/mollusker/ Lest 15.04.2020

  1Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 15.04.2020

   

 • Symptomer på mollusker (molluscum contagiosum)

  Som ved vorter og fotvorter, er det vanligste symptomet på mollusker utvekster i huden. Det er imidlertid forskjeller i symptomene på de to infeksjonene. Mollusker viser seg som små perlemoraktige blemmer eller knopper på huden. Blemmene er runde med en diameter på 1-3 mm og har et lite søkk på toppen. Dersom en blemme utsettes for trykk, kan det komme ut en hvit masse. Det dannes skorpe på blemmene før de gror.

  Store medisinske leksikon. Mollusker. https://sml.snl.no/mollusker Lest 16.04.2020

 • Hvordan sprer mollusker (molluscum contagiosum) seg?

  Mollusker smitter gjennom hudkontakt og kan overføres ved samleie. Tiden fra man blir smittet til sykdommen utvikles er mellom én uke og seks måneder.

  Smitten kan overføres gjennom håndklær og klær. Utslettet kan spre seg fra en plass på kroppen til en annen ved at man klorer på molluskene (de kan klø) og berører et annet hudområde.

  Store medisinske leksikon. Mollusker. https://sml.snl.no/mollusker Lest 16.04.2020

 • Behandling av barn med MC

  Hos de aller fleste anbefales ingen behandling da tilstanden går over av seg selv. Ved eventuell samtidig kløende eksem, kan dette behandles med hydrokortison krem.

  Mollusker kan fjernes kirurgisk, men dette er forbundet med ubehag. Dette skjer enten ved å pirke ut innholdet med en sprøytespiss, eller ved å skrape dem bort med en skarp skje. Huden blir da ofte lokalbedøvd først. Molluskene kan også frysebehandles eller eventuelt påsmøres kjemiske midler.

  Norsk Helseinformatikk. Mollusker.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/mollusker/ Lest 16.04.2020

 • Hva er skin tags?

  Skin tags er små ufarlige utvekster og hudfliker. De kommer gjerne med økende alder. Skin tags sees som små hudstilker og hudfliker i huden, er vanligst på hals, i armhulene og i lysken. Forekomsten kan være arvelig og er høyere ved overvekt og diabetes.

  Oslo hudlegesenter. Skin tags. https://www.oslohudlegesenter.no/skin-tags.html Lest 16.04.2020

 • Skin tags eller vorte?

  Skin tags er som vorter ufarlige. Skin tags sees som små hudfliker, som er festet til huden med en tynn stilk. Vorter er hardere med en ru overflate og har ikke stilk.

  Skin tags varierer I størrelse fra kun noen få millimeter til flere centimeter. De kan være hudfargede eller litt mørkere i fargen. Skin tags får man oftest på halsen, i armhulene og i lysken, mens vorter opptrer vanligst på fingre, hender og føtter.1,2

  Er du usikker på om du har en vorte eller en skin tag, konsulter lege eller dermatolog.

  1 Oslo hudlegesenter. Skin tags. https://www.oslohudlegesenter.no/skin-tags-hid.html Lest 16.04.2020

  2Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 16.04.2020

 • Fjerning av skin tags

  Selv om skin tags er ufarlige, kan de være sjenerende. Om dette er tilfelle, kontakt helsepersonell for mer informasjon om hvordan du kan fjerne disse.

 • Hvorfor får vi vorter?

  Vorter forårsakes av virus og kan gi infeksjoner. Vorter trives i varme, fuktige miljø. Viruset spres lett på steder som svømmebasseng, treningsstudio eller gjennom direkte kontakt. Vorter er smittsomt.1 De fleste av oss er i kontakt med vortevirus som barn eller ungdom. Noen får vorter, andre ikke. Hvorfor det er slik har nok sammenheng med motstandsdyktighet i huden. Vi er skapt forskjellige. Noen utvikler vorter, andre ikke.

  1Norsk Helseinformatikk. Finger- og fotvorter.
  https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/ Lest 15.04.2020

Årsaker til vorter

Vorter kan spre seg mellom personer og fra et sted på kroppen til et annet, hva er årsakene?

Hva er vorter?

Vorter er små utvekster på huden forårsaket av et virus (HPV, humant papilloma-virus).

TIL HELE FAMILIEN
VorteFri Original

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. Virkningsmetoden er nettopp det som skiller VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN
VorteFri FREEZE

VorteFri FREEZE

Rask effekt

Det nyeste produktet. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene i vorten, for effektiv fjerning av vorter. En rask behandling til tenåringen og voksne.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet etter tilbakemeldinger fra forbrukere. Et trygt produkt som er enkelt i bruk, og derfor godt egnet til de minste barna.