Ofte stilte spørsmål om Vorter

Her finner du svarene på de hyppigst stilte spørsmålene om vorter og vortebehandling

 • Er vorter smittsomme?

  Vorter og fotvorter – små, hevede områder med hud som oftest er ru å ta på – er svært vanlig, spesielt hos barn, men er vorter smittsomme? Det korte svaret er ja; vorter kan spre seg både gjennom direkte og indirekte kontakt. Å finne kilden til en infeksjon er vanligvis vanskelig da viruset som forårsaker vorter er utbredt og det kan ta to til seks måneder før du får noen vortesymptomer.

  Smitte av vortevirus skjer vià:

  • Direkte kontakt. Vorter kan spre seg fra en person til en annen vià hud-til-hud-kontakt, for eksempel ved et håndtrykk. Det er også vanlig at vorter sprer seg til forskjellige steder på din egen kropp. Dette kan skje om du tar på en vorte og deretter tar på et område med hud som har en rift.
  • Indirekte kontakt. Ethvert objekt som har vært i kontakt med en vorte kan potensielt overføre infeksjonen. Å dele personlige eiendeler som håndklær og sko, så vel som å gå barføtt på gulv i offentlige garderober og i områder rundt svømmebasseng, kan forårsake at vorter sprer seg.
 • Hvorfor er vorter smittsomme?

  Vorter er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV), som trigger rask cellevekst i det ytre laget av huden. Det finnes over 100 typer av HPV, og forskjellige typer av viruset er ansvarlig for forskjellige typer vorter. HPV smitter enkelt fra en bærer til en annen, men ikke alle som kommer i kontakt med det utvikler vorter. Barn som ikke har fullt utviklet immunforsvar og voksne med svekket immunforsvar, er mer utsatt for å utvikle vorter. Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår for å hindre smitte.

 • Føflekk eller vorte?

  De fleste voksne har en eller flere føflekker, og rundt én av ti har en vorte eller fotvorte. Føflekker og vorter kan se like ut ved første øyekast, de kan ligne i form og farge, men det er noen forskjeller. Å vite om du har en føflekk eller en vorte er viktig, da vortebehandling ikke bør brukes til å behandle føflekker. 

  Hvordan vet jeg om det er en føflekk eller en vorte?

  Her er noen vanlige karakteristikker som kanskje kan hjelpe deg med å avgjøre om utveksten på huden er en føflekk eller en vorte: 

  Føflekker:

  • Skyldes pigmentflekker i huden.
  • Kan ikke smitte mellom mennesker.
  • Kan utvikle seg til å bli farlig (melanoma).
  • Er enten flate eller hevet fra huden.
  • Kan noen ganger ha hår som vokser på dem.
  • Har vanligvis én farge og forandrer seg ikke fra måned til måned. 
  • Vil bli mørkere ved hormonforandringer, for eksempel under pubertet og graviditet.
  • De fleste oppstår naturlig frem til du er rundt 20 år, men kan også oppstå senere.

  Vorter:

  • Skyldes humant papilloma-virus (HPV).
  • Er smittsomme.
  • Er vanligvis harmløse.
  • Vokser normalt ut fra huden (bortsett fra fotvorter, som oppstår under føttene og har en tendens til å vokse innover på grunn av press fra din kroppsvekt). 
  • Har ofte små sorte prikker i sentrum – små blodkar som tilfører vorten næringsstoffer.
  • Kan vokse hvor som helst på kroppen, men forekommer oftest på føtter, hender og fingre. 
  • Forsvinner vanligvis av seg selv etter et par år, men kan også ta lengre tid.
 • Hvordan fjerne føflekker og vorter

  Føflekker bør kun fjernes om det er en risiko for å utvikle melanoma, om du finner de sjenerende eller er vanskelig å håndtere, for eksempel når du barberer deg. Kontakt legen din for råd.

  Vorter bør fjernes for å unngå at de sprer seg til andre. Den enkleste måten å fjerne vorter på, er å bruke et effektivt middel du kan kjøpe i apotek som for eksempel VorteFri. Maursyre er den aktive ingrediensen i VorteFri, og den kan brukes av hele familien. Det har blitt bevist at maursyre fjerner ni av ti vorter.1

  1 Bhat et al., International Journal of Dermatology 2001, 40, 415±419.

 • Hva er humant papilloma-virus (HPV)?

  Vorter og fotvorter – som påvirker én av ti voksne og ett av tre barn – er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV). Men hva er humant papilloma-virus? HPV er et veldig vanlig virus som infiserer det ytre laget av menneskehuden eller slimhinner. Mer enn 100 forskjellige typer virus har blitt identifisert, og av disse forårsaker omtrent 60 typer av viruset vorter på hender og føtter, i tillegg til i ansiktet. Disse typene av HPV er generelt harmløse. Resten smitter gjennom seksuell kontakt og kan i noen tilfeller forårsake kjønnsvorter. Ikke alle seksuelt overførbare HPV-typer er farlige, men i noen tilfeller kan de forårsake en infeksjon som kan føre til livmorhalskreft. Fordi viruset har mange former er det viktig å forstå HPV.

 • Fakta om HPV

  HPV entrer oftest kroppen vià små rifter i huden. De typene av HPV som forårsaker vorter og fotvorter, kan smitte både gjennom direkte hud-til-hud-kontakt med en person som er infisert, og gjennom indirekte kontakt med et objekt. Kjønnsvorter smitter gjennom seksuell kontakt. Noen typer HPV blir overført lettere enn andre, og barn og andre som har et svakt immunforsvar er mer sårbare for å få en infeksjon enn friske voksne.

  HPV er vanskelig å oppdage ettersom det har en lang inkubasjonstid. Etter at du har blitt smittet, kan det ta to til seks måneder før du merker noen symptomer på vorter. Det er ikke mulig å forebygge vortesmitte fullstendig, men du kan redusere risikoen for å få en HPV-infeksjon ved god håndhygiene, ikke gå barføtt i offentlige områder, ta vare på huden din og å holde deg sunn og frisk for å ha et sterkt immunsforsvar.

 • HPV og fjerning av vorter

  For å hindre spredning av HPV, er det viktig å behandle vorter så snart de viser seg. De forskjellige HPV-typene som forårsaker vorter, kan behandles hjemme med middel du kan kjøpe i apotek, som for eksempel VorteFri.

 • Hva er molluscum contagiosum?

  Molluscum contagiosum (MC) og vorter er begge hudvekster som ofte rammer barn, men de forårsakes av to helt forskjellige typer virus. MC forårsakes av molluscum contagiosum-viruset, mens vorter forårsakes av humant papilloma-virus (HPV). Begge virusene er smittsomme og spres lett. De fleste er resistente mot MC-viruset, men ikke mot HPV.

 • Symptomer på molluscum contagiosum

  Som ved vorter og fotvorter, er det vanligste symptomet på MC utvekster på huden. Det er imidlertid forskjeller i symptomene på de to infeksjonene. En MC-infeksjon begynner vanligvis med at det formes små, kjøttfargede klumper på størrelse med et knappenålshode. Utveksten forårsaker vanligvis ingen smerte. Over tid vokser klumpene til størrelsen av en liten perle, og får en rødlig farge. En fullt utvokst MC-utvekst, kan bli omtrent 2-5 mm i diameter, og utvikler vanligvis en liten fordypning i sentrum. Denne fordypningen fylles noen ganger med en hvit, voksaktig masse, likt den man finner i en kvise.

 • Barn og MC

  En annen likhet mellom MC og vorter, de er mest vanlige hos barn og unge voksne. Utvekstene opptrer vanligvis på baksiden av kneet, rundt armhulen, på halsen, i ansiktet og på hender. MC kan infisere en hvilken som helst del av kroppen, inkludert fotsålene og håndflatene, selv om dette er sjeldent. Hos noen voksne kan viruset bryte ut i området rundt kjønnet, på magen eller nedre del av ryggen, og på innsiden av lårene.

 • Hvordan sprer molluscum contagiosum seg?

  Som vorter, kan MC-virus spre seg gjennom hud-til-hud-kontakt med utvekster hos smittede barn og ungdommer, men kan også spre seg gjennom:

  • Håndklær
  • Klær
  • Leker
 • Behandling av barn med MC

  Selv om barn lett kan behandles for vorter hjemme med midler kjøpt i apotek, er det generelt ikke anbefalt å behandle MC. Hos friske personer går hudinfeksjonen normalt over av seg selv i løpet av et par år, noen ganger raskere. Om den smittede har et svakt immunforsvar, kan viruset forårsake et stort antall utvekster, og infeksjonen kan dessverre bli kronisk. Det er generelt altså ingen grunn til å behandle eller fjerne utvekster forårsaket av MC, da de er harmløse og til slutt vil forsvinne.

 • Hva er skin tags?

  Hudfliker, også kjent som skin tags, er små harmløse utvekster på huden. De har en tendens til å vokse i armhulene, på nakken, rundt kjønnet og på øyelokk og under bryst. Nesten alle får hudfliker en eller annen gang i livet, og en person kan ha alt mellom 1 og 100 hudfliker. Årsaken til hudfliker er ikke helt utredet, men det virker som om de oppstår når hud gnis mot hud eller mot klær. Fordi de ofte oppstår der huden legger seg i folder, er overvektige mer utsatt for hudfliker enn resten av befolkningen.

 • Skin tags eller vorte?

  Symptomene på skin tags, eller hudfliker, er de samme som på vorter, men det er også noen viktige forskjeller. Skin tags kan være myk og irregulær, og variere i størrelse fra et par millimeter til noen centimeter. Hudfliker er vanligvis myke og ballongformet, mens vorter er hardere og har en ru overflate. Fargen på hudfliker kan variere fra blek til mørk. Vorter er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV) og er smittsomme, mens skin tags ikke kan smitte fra en person til en annen. Da vorter og skin tags kan se like ut, tar mange feil. Er du usikker på om du har en vorte eller en skin tags bør du konsultere en dermatolog eller en lege.

 • Fjerning av skin tags

  Selv om skin tags er harmløse, kan de være sjenerende. Om dette er tilfelle, kontakt helsepersonell for mer informasjon om hvordan du kan fjerne disse. Behandling kan være frysing, knyte dem av med en tråd eller kutte de bort. I sjeldne tilfeller vil skin tags falle av spontant uten behandling.

 • Hvorfor får vi vorter?

  Vorter forårsakes av virus og kan gi infeksjoner. Det finnes flere typer vortevirus. Vorter trives i varme, fuktige miljø. Viruset spres lett på steder som svømmebasseng, treningsstudio eller gjennom direkte kontakt. Noen får kun én vorte, mens andre får flere. Det er ikke uvanlig å ha opptil 10-20 vorter. Det er ofte lettere å bli kvitt nye vorter enn de man har hatt i mange år.

Årsaker til vorter

Vorter kan spre seg mellom personer og fra et sted på kroppen til et annet, hva er årsakene?

Hva er vorter?

Vorter er små utvekster på huden forårsaket av et virus (HPV, humant papilloma-virus).

TIL HELE FAMILIEN

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. virkningsmetoden er nettopp det som differensierer VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN

VorteFri FREEZE

Rask behandling

Den nyeste og kaldeste oppfinnelsen. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene av vorten, for å suksessfullt drepe viruset fullstending. En rask behandling til tenåringen og voksne.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet ut i fra forbrukerens ønske og behov. Et trygt produkt som er enkel i bruk og derfor godt egnet til de minste barna.