Vorter hos barn

Vorter hos barn er veldig vanlig. Ett av tre barn i alderen 4 til 12 år har vorter eller fotvorter, og det rammer oftest hos barn som går i barnehage eller på skole.

Vorter forårsakes av et virus kalt humant papilloma-virus (HPV) som infiserer det øverste laget av huden. Det finnes mer enn 100 forskjellige typer av HPV, og viruset er svært smittsomt. Selv om typene av HPV som forårsaker vorter er harmløse, kan de være skjemmende og noen ganger forårsake ubehag.

Vorter kan også føre til forlegenhet i sosiale situasjoner, og det kan være spesielt vanskelig for barn og ungdommer. Hvis ditt barn har blitt smittet med vortevirus, kan du hjelpe ved å lære mer om årsakene til og symptomene på vorter så vel som tilgjengelige behandlinger. 

Hvorfor er vorter vanlig hos barn?

Vorter kan lett smitte fra en person til en annen person gjennom direkte hud-til-hud kontakt eller via infiserte celler på objekt som håndklær, baderomsgulv eller leker. Viruset entrer ditt barns kropp gjennom lesjoner i huden og bryter ut i formen av vorter noen måneder senere. Ikke alle som kommer i kontakt med viruset utvikler vorter. Barn er mer utsatt for å bli smittet av HPV fordi deres immunforsvar ikke er ferdig utviklet, og de får også lettere kutt og sår enn voksne.

Hva er tegnene på vorter hos barn?

HPV ligger først latent hvor infeksjonen blir kun tydelig etter at vorten har begynt å vokse. Viruset har en gjennomsnittlig inkubasjonstid på to til seks måneder. Når viruset bryter ut, vil det dannes et ekstra lag med hard hud, resulterende i forhøyet vekst som ser ut som små blomkålhoder som vanligvis har en ru overflate. Kantene på vorten er ofte hard, mens midten er myk og har noen ganger svarte prikker. Disse prikkene er små blodkar som tilfører vorten næringsstoffer. Vorter er vanligvis runde eller ovale og er gjennomsnittlig på 1-10 mm i diameter. Fargen på vorter og fotvorter (vorter som vokser på fotsålene), kan variere fra hvit til brun-grå. Ser du tegn til vorter hos barn, bør de behandles umiddelbart ettersom det kan ta to år eller mer før vorten forsvinner på egenhånd, og i mellomtiden kan infeksjonen spre seg til andre.

Hvordan fjerner man best vorter hos barn?

Det finnes mange muligheter for å fjerne vorter hos barn, og noen av metodene er mer effektive enn andre. De aller fleste vorter hos barn kan behandles hjemme med midler du får kjøpt i apotek. Salisylsyre og frysing har tradisjonelt vært de vanligste metodene for hjemmebehandling. Derimot er maursyre effektivt, enkelt å bruke og velegnet til barn. VorteFri, som inneholder maursyreoppløsning kan brukes til hele familien inkludert barn under 4 år. Dersom reseptfrie legemidler ikke virker eller om vortene kommer tilbake, bør du kontakte dermatolog eller lege for behandling på klinikk.

Vorter på hender og fingre

Hva er årsakene, symptomene og behandlingene for vorter på hender og fingre?

EndWarts FREEZE

A rapid home treatment. EndWarts FREEZE is a rapid home treatment that effectively removes warts on hands, arms and feet.

Hvordan kan du forhindre at barn får vorter?

Forebygging av vorter er ikke alltid mulig, men noen forhåndsregler kan man ta for å redusere risikoen for infeksjon. Pass på at dine barn:

  • Vasker hendene sine regelmessig og tørker dem ordentlig etterpå
  • Ikke biter negler
  • Ikke tar på sine egne eller andres vorter
  • Bruker fottøy i offentlige bad og dusjer
  • Ikke deler håndklær med venner
  • Bruker fottøy ved gym, kampsport eller annen innendørssport
  • Bruker fuktighetskrem for å forhindre tørr hud og da spesielt på hender, føtter, albuer og knær
TIL HELE FAMILIEN

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. virkningsmetoden er nettopp det som differensierer VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet ut i fra forbrukerens ønske og behov. Et trygt produkt som er enkel i bruk og derfor godt egnet til de minste barna.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN

VorteFri FREEZE

Rask behandling

Den nyeste og kaldeste oppfinnelsen. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene av vorten, for å suksessfullt drepe viruset fullstending. En rask behandling til tenåringen og voksne.