Symptomer på vorter og fotvorter

Vortesymptomer kan variere,avhengig av hvilket virus som forårsaker infeksjonen.

De vanligste symptomene på vorter og fotvorter er utvekster på huden som ser ut som blomkål og er ru å ta på. De fleste vorter er forhøyet med en hard kant med en mykere indre del, men noen vorter opptrer som flate og myke. Vorter er vanligvis runde eller ovale og i gjennomsnitt1-10 mm i diameter. Vorter og fotvorter er ofte lysere eller mørkere enn omliggende hud, og fargen kan variere fra hvit til brun-grå. Noen ganger kan små svarte prikker observeres nær sentrum av vorten. Disse prikkene er små blodkar som forsyner vorten med blod og er et typisk tegn på at vorten er ved å forsvinne.

Vorter forårsakes av humant papilloma-virus (HPV) som kan komme inn i kroppen via små kutt og sår. Inkubasjonsperioden til infeksjonen kan variere. Det kan ta fra to til seks måneder (eller år i ekstreme tilfeller) før symptomene på vorter og fotvorter opptrer. Selv om vorter vanligvis er harmløse, kan de være sjenerende og forårsake emosjonelle plager spesielt hos barn og unge voksne. I noen tilfeller kan de også bli smertefulle.

Vorter på føttene

Vanlige tegn på vorter og fotvorter

Vanlige tegn på vorter og fotvorter er endringer i området av huden der du har blitt infisert. Avhengig av hvilken type virus du har fått, kan du oppleve noen av følgende symptomer:

  • Vanlige vorter (Verruca vulgaris) er den vanligste vortetypen. De opptrer ofte alene eller i grupper hvor som helst på kroppen, men oftest kommer de på hender og føtter. Den vanlige vorten er en forhøyet, kuppelformet utvekst på huden som normalt har en hard og ujevn overflate.
  • Plantar vorter (Verruca plana, kjent som fotvorter) er vorter på fotsålene. Belastning på føttene fra å gå eller å stå gjør at mange fotvorter blir flate og gror innover og de kan bli svært smertefulle. Ettersom vorten blir dyttet inn i fotens såle, gror det en tykk hard hud over den som ligner en kallus/træl. Fotvorter gror ofte i grupper som former en mosaikk.
  • Plane vorter (Verruca pedis) er mindre og mykere vorter som ligger flatt på huden. De kan vokse hvor som helst, men de opptrer som oftest i ansiktet, på armer eller på beina. Plane vorter kan vokse i store grupper, og de sprer seg ofte ved barbering.
  • Underliggende eller sideliggende vorter er rue og uregelmessige vorter som formes under tånegler og fingernegler. De begynner som små vorter, men de kan vokse til størrelsen av en ert og forårsake at neglen blir løs og deformert.

Forebygge vorter

Hvordan får du vorter og hva er den beste måten å forebygge vorter på?

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Behandle vorter og fotvorter

De fleste vorter forsvinner av seg selv i løpet av to år, men det er ikke uvanlig å ha vorter i mange år. Hvis vortene dine er skjemmende eller smertefulle, er det godt å vite at det finnes effektive behandlinger. Ved å behandle vortene dine, kan du også forebygge at de sprer seg til andre deler av kroppen eller til andre mennesker. Nye vorter er ofte lettere å fjerne enn etablerte vorter, så jo raskere du begynner behandlingen jo bedre. Vortefjerning kan vanligvis utføres hjemme med medikamenter som for eksempel VorteFri som du kan kjøpe i apotek. I sjeldne tilfeller må vorter fjernes på en klinikk.

TIL HELE FAMILIEN

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. virkningsmetoden er nettopp det som differensierer VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet ut i fra forbrukerens ønske og behov. Et trygt produkt som er enkel i bruk og derfor godt egnet til de minste barna.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN

VorteFri FREEZE

Rask behandling

Den nyeste og kaldeste oppfinnelsen. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene av vorten, for å suksessfullt drepe viruset fullstending. En rask behandling til tenåringen og voksne.