Slik sjekker du om du har vorter

Hvis du har fått en vorte er du ikke alene om det, siden de fleste av oss vil få vorter i løpet av livet. Dette er tegnene du skal se etter, hvis du tror du har fått vorter.

Har du vorter, slik sjekker du


Vorter kommer av et virus som kommer inn under huden din gjennom små kutt eller sår. Når de bryter ut etter to til seks måneder, spres de lett.

Det er ingen tvil om at jo raskere du kan konstatere at det er vorter du har fått på hender eller føtter, jo enklere er det å bli kvitt dem. Da unngår du samtidig at de vokser, sprer seg eller at andre rundt deg smittes. Derfor bør du sjekke deg selv og barna en gang i uken, for å se etter endringer og fortykninger i huden eller utvekst av vorter. Spesielt om dere går ofte i svømmehallen eller ofte er i offentlige treningslokaler, er det lurt å være litt på vakt. Ta en titt på og mellom fingrene og under føttene til barna, så vil du raskt oppdage om det er noe som er unormalt.

Dette er vorter

For å kunne sjekke, må du vite hva du skal se etter, og symptomene er tydelige og gjenkjennelige.

Den vanligste vortetypen heter verruca vulgaris. Du finner dem alene eller i grupper hvor som helst på kroppen, men som regel på hender og føtter.

Vanlige tegn på vorter og fotvorter er endringer i området av huden der du har blitt infisert. Vorter og fotvorter er ofte lysere eller mørkere enn omliggende hud, og fargen kan variere fra hvit til brun-grå.

Vortesymptomer kan variere, avhengig av hvilket virus som forårsaker infeksjonen. De fleste vorter er forhøyet med en hard kant med en mykere kjerne i midten, men noen vorter opptrer som flate og myke. Vorter er vanligvis runde eller ovale og i gjennomsnitt 1-10 mm i diameter.

Etter en stund vil det ofte komme små, svarte flekker i midten. Dette er små blodkar som forsyner vorten med blod.

Symptomer på fotvorter

Fotvorter samles i et flatt lag av tykk hud og kan ha et mykere senter som er hvitt med svarte prikker. De kan oppstå alene, eller ligge i en større gruppe som kalles mosaikkvorter. Fotvorter er ofte smertefulle og det kjennes vondt å gå når de får press fra kroppsvekten. Vortene presses inn i huden, og derfor vil disse se litt annerledes ut enn for eksempel vorter på fingrene.

Vortesjekk

Hudvorter forårsaket av HPV-virus er ufarlig, men kan være sjenerende for dem som har det. I noen tilfeller kan de også bli smertefulle.

Etter at man er blitt smittet, vil viruset ligge i huden og du kan ikke se infeksjonen før vorten har begynt å vokse. Viruset har nemlig en gjennomsnittlig inkubasjonstid på to til seks måneder før det bryter ut. Når du ser tegn på at det kommer hard hud som utvikler seg, bør du behandle umiddelbart, siden det ellers vil ta ett til to år før vorten forsvinner av seg selv. I mellomtiden kan infeksjonen spres til andre.

Når du tar vortesjekk ser du etter:

  • Flere millimeter store vorter på hendene, ofte over knoker og ved negler.
  • Faste knuter i huden med ru overflate, og ofte med små svarte prikker i dem. Ofte ligger flere vorter sammen
  • Små, klumpete utvekster på fotsålene, med én eller flere sorte prikker på innsiden. Jevn overflate.
  • Klumper på undersiden av foten, nederst på tærne eller på hælene – dette er steder som utsettes for mest trykk når du står og går.
  • Smerter i fotsålene når du står eller går, eller når du tar på dette området.

Behandling

Behandling av vorter med VorteFri Original, VorteFri Pen eller VorteFri Freeze

På apoteket finner du effektive vortemidler, som du enkelt kan behandle deg selv og barna med hjemme.

Både VorteFri Original og VorteFri PEN inneholder maursyre, som enkelt og effektivt fjerner vortene dine. Maursyreoppløsningen behøver bare påføres én gang i uken og etterlater ingen merker på huden. VorteFri er også et godt alternativ når du skal behandle flere enn én vorte av gangen og på fotvorter.

Frysing av vorter kan utføres hjemme eller hos lege. Hjemmebehandlingene fra apoteket har tidligere kun fryst vortene med en temperatur på -50°C. VorteFri Freeze fryser vortene ved -80°C og er den kaldeste og mest effektive frysebehandlingen til hjemmebruk. Grunnet den lave temperaturen når produktet de dypeste lagene av vorten, og ofte kan kun én behandling være nok. Produktet anbefales til store barn, tenåringer og voksne.

Hvor kan jeg kjøpe Vortefri?

Vortefri kjøper du raskt og enkelt på ditt nærmeste apotek enten i butikk eller på nett

Vorter hos barn

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Kilder: Folkehelseinstituttet, vortefri.no, apotek1

TIL HELE FAMILIEN

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. virkningsmetoden er nettopp det som differensierer VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet ut i fra forbrukerens ønske og behov. Et trygt produkt som er enkel i bruk og derfor godt egnet til de minste barna.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN

VorteFri FREEZE

Rask behandling

Den nyeste og kaldeste oppfinnelsen. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene av vorten, for å suksessfullt drepe viruset fullstending. En rask behandling til tenåringen og voksne.