Laserbehandling

Hvis du har prøvd alle vortebehandlinger til hjemmebruk uten hell, kan din lege eller hudlege anbefale laserbehandling. Denne type behandling blir som oftest brukt ved fotvorter. Ved laserkirurgi anvendes en kraftig lysstråle til å brenne og ødelegge vortevevet.

Oppdatert 24 April 2023

Dette er en ganske vanlig og rask prosedyre, men i motsetning til de fleste andre vortebehandlinger, kan den ikke utføres hjemme. Laserbehandling er normalt forbeholdt de største og vanskeligste vortene. Tilhelingstiden kan være lang og det behandlede området kan være sårt i flere dager etter behandling. Noen ganger kan det være nødvendig med flere behandlinger.

Forskjellige typer laserbehandling

Det finnes flere forskjellige metoder for å fjerne vorter med laser. CO2-lasere som har blitt brukt i mange år, kan være ganske effektive, men er assosierte med langvarig smerte, forsinket tilheling og arrdannelse. En nyere teknikk er en såkalt Pulse dye laser (PDL). Denne teknikken kutter blodårene som leverer næring til vorten, brenner bort viruset og simulerer en immunlignende respons. Et tredje alternativ er fotodynamisk terapi (PDT). Det involverer å applisere lyssensitiv krem på vorten før den blir truffet med lys av en bestemt bølgelengde.

Hvem bør bruke laserfjerning av vorter?

Det store flertall av vorter og fotvorter kan bli behandlet hjemme ved å bruke en oppløsning du kan kjøpe reseptfritt, men noen ganger hender det at en lege eller dermatolog anbefaler vortefjerning med laser:

  • Om du har hatt en vorte i mange år.
  • Om du har forsøkt mange forskjellige vortebehandlinger og de ikke har hatt den ønskede effekten.
  • Om din vorte er stor og sprer seg utover.
  • Om din vorte gir deg mye smerte.

Siden laserbehandling er assosiert med smerte er det ikke egnet for fjerning av vorter hos barn.

Vortefjerning med maursyre

Maursyre har vist seg å fjerne over ni av ti vorter, hvordan virker det og hvem kan bruke det?

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Hva er alternativene til vortebehandling med laser?

Laserkirurgi for vortefjerning er vanligvis kun vurdert etter at andre vortebehandlinger har feilet. De fleste vorter kan bli behandlet i hjemmet med en maursyreoppløsning som er bevist å fjerne vorter hos ni av ti1, og som kan brukes av hele familien. Hvis behandlingene du får kjøpt over disk ikke er effektive, kan andre klinikkbaserte alternativ inkludere brenning av vorter, frysing av vorter (kryoterapi) og kirurgi (utskraping).

12001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.
Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

TIL HELE FAMILIEN
VorteFri Original

VorteFri Original

Til hele familien

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling med maursyre, som raskt tørker ut vortene. Virkningsmetoden er nettopp det som skiller VorteFri fra andre syreprodukter på markedet.

DEN SKÅNSOMME TIL DE MINSTE BARNA
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Presis påføring

Inneholder den samme effektive syren som VorteFri Original. Dette produktet er designet og utviklet etter tilbakemeldinger fra forbrukere. Et trygt produkt som er enkelt i bruk, og derfor godt egnet til de minste barna.

DEN KALDESTE TIL TENÅRINGEN
VorteFri FREEZE

VorteFri FREEZE

Rask effekt

Det nyeste produktet. Den første hjemmebehandlingen med kald nok gass til å nå de dypeste lagene i vorten, for effektiv fjerning av vorter. En rask behandling til tenåringen og voksne.