Hva er vorter?

Om du er plaget av vorter og fotvorter er du ikke alene. Det er estimert at én av ti voksne og så mye som ett av tre barn har vorter og fotvorter. Vorter skyldes en virusinfeksjon  Selv om de kan oppstå over hele kroppen, er vorter på hendene og fingrene mest vanlig. Symptomer på vorter kan variere, men vanligvis oppstår de som små, kornete nupper i huden som kan variere i farge fra rosa og hvitt til hudfargede. De føles ofte ru når man tar på dem. Noen får kun én vorte mens andre får flere. Det er ikke uvanlig å ha 10-20 vorter. 

Hva forårsaker vorter og fotvorter?

Årsaken til vorter er humant papilloma-virus (HPV) som infiserer celler i det ytre hudlaget gjennom små kutt og sår. Det finnes mer enn 100 forskjellige typer av HPV(2), og de er smittsomme. Siden inkubasjonstiden er lang – alt mellom to til seks måneder – kan det være vanskelig å identifisere hvor du kom i kontakt med viruset. Barn som ennå ikke har fullt utviklet immunsystem er mer mottakelige for vorter enn friske voksne.

Forskjellige typer vorter

Forskjellige typer av HPV kan forårsake forskjellige typer vorter. Oftest oppstår vorter på føttene, hendene og fingrene, men de kan også vokse på andre deler av kroppen. 

  • Vanlige vorter (Verruca vulgaris) er den mest vanlige vortetypen. De kan oppstå alene eller i grupper hvor som helst på kroppen, men de er vanligst på hender og føtter. Vanlige vorter ser ut som små hevelser på huden og har en hard, ujevn overflate, med en lignende overflate som blomkål.
  • Plantar vorter (Verruca plana) er vorter på fotsålene som har blitt dyttet inn under hudoverflaten av kroppens vekt. De vokser ofte i grupper.
  • Plane vorter (Verruva pedis) er små vorter som ligger flatere mot huden. De oppstår vanligvis på hendene eller i ansiktet.
  • Underliggende vorter eller utstående vorter er grove, uregelmessige og formes under tå- og fingernegler. De er små i begynnelsen men kan vokse til størrelsen av en ert og forårsake at neglen blir løs og deformert.

Behandling for vorter og fotvorter

De fleste vorter er harmløse og forsvinner etter to år, men noen blir værende lenger enn det. Selv om dine vorter eller fotvorter ikke gir deg smerter, kan du lett smitte andre. Dette kan gjøres direkte hvis noen kommer i kontakt med en av dine vorter eller via et håndkle eller et offentlig garderobegulv. Du kan også smitte og spre vorter fra en del av kroppen til en annen hvis du har et sår eller en lesjon som kommer i kontakt med en av dine vorter. Vorter på hender og fingre er spesielt smittsomme om du biter negler. For å unngå spredning av infeksjonen bør du behandle nye vorter så snart de oppstår. De fleste vorter kan  fjernes hjemme med behandling. VorteFri, en maursyreoppløsning som er lett å bruke og effektivt behandler ni av ti vorter1, kan kjøpes på apoteket.

12001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.
Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

 

 

Flere kilder:

http://emedicine.medscape.com/article/1133317-overview#a0199

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000885.htm

www.nhi.no

www.nettdoktor.no

www.vitusapotek.no

www.apotek1.no

 

 

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning

Forebygge vorter

Hvordan får du vorter og hva er den beste måten å forebygge vorter på?

Forebygge vorter

Hvor kan jeg kjøpe Vortefri?

Vortefri kjøper du raskt og enkelt på ditt nærmeste apotek enten i butikk eller på nett

Kjøp Vortefri