Vorter hos barn

Vorter hos barn er veldig vanlig. Ett av tre barn i alderen 4 til 12 år har vorter eller fotvorter, og  det rammer oftest hos barn som går i barnehage eller på skole. Vorter forårsakes av et virus kalt humant papilloma-virus (HPV) som infiserer det øverste laget av huden. Det finnes mer enn 100 forskjellige typer av HPV, og viruset er svært smittsomt. Selv om typene av HPV som forårsaker vorter er harmløse, kan de være skjemmende og noen ganger forårsake ubehag. Vorter kan også føre til forlegenhet i sosiale situasjoner, og det kan være spesielt vanskelig for barn og ungdommer. Hvis ditt barn har blitt smittet med vortevirus, kan du hjelpe ved å lære mer om årsakene til og symptomene på vorter så vel som tilgjengelige behandlinger. 

Hvorfor er vorter vanlig hos barn?

Vorter kan lett smitte fra en person til en annen person gjennom direkte hud-til-hud kontakt eller via infiserte celler på objekt som håndklær, baderomsgulv eller leker. Viruset entrer ditt barns kropp gjennom lesjoner i huden og bryter ut i formen av vorter noen måneder senere. Ikke alle som kommer i kontakt med viruset utvikler vorter. Barn er mer utsatt for å bli smittet av HPV fordi deres immunforsvar ikke er ferdig utviklet, og de får også lettere kutt og sår enn voksne.

Hva er tegnene på vorter hos barn?

HPV ligger først latent hvor infeksjonen blir kun tydelig etter at vorten har begynt å vokse. Viruset har en gjennomsnittlig inkubasjonstid på to til seks måneder. Når viruset bryter ut, vil det dannes et ekstra lag med hard hud, resulterende i forhøyet vekst som ser ut som små blomkålhoder som vanligvis har en ru overflate. Kantene på vorten er ofte hard, mens midten er myk og har noen ganger svarte prikker. Disse prikkene er små blodkar som tilfører vorten næringsstoffer. Vorter er vanligvis runde eller ovale og er gjennomsnittlig på 1-10 mm i diameter. Fargen på vorter og fotvorter (vorter som vokser på fotsålene), kan variere fra hvit til brun-grå. Ser du tegn til vorter hos barn, bør de behandles umiddelbart ettersom det kan ta to år eller mer før vorten forsvinner på egenhånd, og i mellomtiden kan infeksjonen spre seg til andre.

Hvordan fjerner man best vorter hos barn?

Det finnes mange muligheter for å fjerne vorter hos barn, og noen av metodene er mer effektive enn andre. De aller fleste vorter hos barn kan behandles hjemme med midler du får kjøpt i apotek. Salisylsyre og frysing har tradisjonelt vært de vanligste metodene for hjemmebehandling. Det finnes et nytt og effektivt  medikament; maursyre. Det er enkelt å bruke og velegnet for barn. VorteFri, som inneholder maursyreoppløsning kan brukes til hele familien inkludert barn under 4 år. Dersom reseptfrie legemidler ikke virker eller om vortene kommer tilbake, bør du kontakte dermatolog eller lege for behandling på klinikk.

Hvordan kan du forhindre at barn får vorter?

Forebygging av vorter er ikke alltid mulig, men noen forhåndsregler kan man ta for å redusere risikoen for infeksjon. Pass på at dine barn:

  • Vasker hendene sine regelmessig og tørker dem ordentlig etterpå
  • Ikke biter negler
  • Ikke tar på sine egne eller andres vorter
  • Bruker fottøy i offentlige bad og dusjer
  • Ikke deler håndklær med venner
  • Bruker fottøy ved gym, kampsport eller annen innendørssport
  • Bruker fuktighetskrem for å forhindre tørr hud og da spesielt på hender, føtter, albuer og knær

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning

Forebygge vorter

Hvordan får du vorter og hva er den beste måten å forebygge vorter på?

Forebygge vorter