Hva er fotvorter?

Fotvorter eller plantar vorter er vorter som vokser på fotsålene. Akkurat som vanlige vorter på hender og fingre, er fotvorter forårsaket av humant papilloma-virus (HPV) og er svært smittsomt. Viruset kommer inn i kroppen via små lesjoner i huden, og det forårsaker at hardt protein bygges opp i det øverste laget av huden. Der vorter på andre steder av kroppen normalt vokser utover, vokser en vorte under foten som regel innover da de blir dyttet inn i fotsålene ved belastning når du trår på foten.

Symptomer på fotvorter

Fotvorter danner ofte et flatt lag av tykk hud og kan ha et mykere senter som ofte fremstår som hvitt med små svarte prikker. Prikkene er små blodkar som forsyner fotvorten med næring, og de tyder som oftest på at vorten er på vei til å forsvinne. Fotvorter kan oppstå en og en, eller forme større grupper som blir kalt mosaikkvorter. I motsetning til vorter på hendene som vanligvis er uten smerte, kan fotvorter bli smertefulle ettersom de er under et konstant press fra kroppens vekt.

Hvordan spres fotvorter?

Fotvorter kan overføres både gjennom direkte kontakt med en vorte på en smittet person eller gjennom indirekte kontakt med et objekt som for eksempel håndklær eller sko. Håndklær og sko er bærere av vorteceller.

Forebygge fotvorter

HPV er utbredt og å forebygge at fotvorter sprer seg er vanskelig. Det finnes noen forhåndsregler du kan ta for å redusere risikoen for å bli smittet og å spre en infeksjon:

  • Unngå å ta på dine egne vorter ettersom de lett kan spre seg til andre deler av kroppen.
  • Tørk føttene dine ordentlig etter at du har dusjet, og smør dem med en krem for å unngå at huden får sprekker.
  • Bytt sokker daglig.
  • Bruk alltid fottøy som sandaler eller flip-flops på gulv der andre går barføtt.
  • Ikke del håndklær, sko eller sokker med noen som har vorter.
  • Bruk badesko i offentlige områder som i garderober og i dusjer om du allerede har vorter på føttene. Dette vil hindre dem fra å spre seg til andre. 

Behandling av fotvorter

Fotvorter kan som andre typer vorter bruke to år på å forsvinne på egenhånd. For å forhindre at fotvortene dine blir smertefulle og sprer seg til andre, er det viktig å behandle dem så snart de oppstår. Fjerning av fotvorter kan i de fleste tilfeller utføres hjemme med behandling du kan kjøpe i apotek. Den vanligste hjemmebehandlingen er salisylsyre som påføres daglig og får de øverste lagene av vorten til å skrubbes av. Et nytt og effektivt alternativ er maursyre som absorberes av vorten og tørker den ut fra innsiden,og hjelper kroppen din med å avvise vorten. En maursyreoppløsning som VorteFri er lett å bruke, og trenger kun å påføres én gang i uken uten å etterlate merker på huden. VorteFri er også et godt alternativ for å behandle flere enn én vorte av gangen.

Hva om fjerningen av fotvorten ikke fungerer?

Fotvortebehandling på en klinikk er uvanlig ettersom det vanligvis er kostbart og kan være smertefullt. Om du ikke har blitt vortefri ved bruk av medikamenter kjøpt i apotek, kan det være at du trenger å oppsøke en fotspesialist eller en lege for annen behandling. Behandling på klinikk kan være brenning av vorter, kryoterapi, laserfjerning eller kirurgi/utskrapning.

Vorter på hender og fingre

Hva er årsakene, symptomene og behandlingene for vorter på hender og fingre?

Hånd- & fingervorter

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning