Hva er skin tags?

Hudfliker, også kjent som skin tags, er små harmløse utvekster på huden. De har en tendens til å vokse i armhulene, på nakken, rundt kjønnet og på øyelokk og under bryst. Nesten alle får hudfliker en eller annen gang i livet, og en person kan ha alt mellom 1 og 100 hudfliker. Årsaken til hudfliker er ikke helt utredet, men det virker som om de oppstår når hud gnis mot hud eller mot klær. Fordi de ofte oppstår der huden legger seg i folder, er overvektige mer utsatt for hudfliker enn resten av befolkningen.

Skin tags eller vorte?

Symptomene på skin tags, eller hudfliker, er de samme som på vorter, men det er også noen viktige forskjeller. Skin tags kan være myk og irregulær, og variere i størrelse fra et par millimeter til noen centimeter. Hudfliker er vanligvis myke og ballongformet, mens vorter er hardere og har en ru overflate. Fargen på hudfliker kan variere fra blek til mørk. Vorter er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV) og er smittsomme, mens skin tags ikke kan smitte fra en person til en annen. Da vorter og skin tags kan se like ut, tar mange feil. Er du usikker på om du har en vorte eller en skin tags bør du konsultere en dermatolog eller en lege.

Fjerning av skin tags

Selv om skin tags er harmløse, kan de være sjenerende. Om dette er tilfelle, kontakt helsepersonell for mer informasjon om hvordan du kan fjerne disse. Behandling kan være frysing, knyte dem av med en tråd eller kutte de bort. I sjeldne tilfeller vil skin tags falle av spontant uten behandling.