Hva er molluscum contagiosum?

Molluscum contagiosum (MC) og vorter er begge hudvekster som ofte rammer barn, men de forårsakes av to helt forskjellige typer virus. MC forårsakes av molluscum contagiosum-viruset, mens vorter forårsakes av humant papilloma-virus (HPV). Begge virusene er smittsomme og spres lett. De fleste er resistente mot MC-viruset, men ikke mot HPV.

Symptomer på molluscum contagiosum

Som ved vorter og fotvorter, er det vanligste symptomet på MC utvekster på huden. Det er imidlertid forskjeller i symptomene på de to infeksjonene. En MC-infeksjon begynner vanligvis med at det formes små, kjøttfargede klumper på størrelse med et knappenålshode. Utveksten forårsaker vanligvis ingen smerte. Over tid vokser klumpene til størrelsen av en liten perle, og får en rødlig farge. En fullt utvokst MC-utvekst, kan bli omtrent 2-5 mm i diameter, og utvikler vanligvis en liten fordypning i sentrum. Denne fordypningen fylles noen ganger med en hvit, voksaktig masse, likt den man finner i en kvise.

Barn og MC

En annen likhet mellom MC og vorter, de er mest vanlige hos barn og unge voksne. Utvekstene opptrer vanligvis på baksiden av kneet, rundt armhulen, på halsen, i ansiktet og på hender. MC kan infisere en hvilken som helst del av kroppen, inkludert fotsålene og håndflatene, selv om dette er sjeldent. Hos noen voksne kan viruset bryte ut i området rundt kjønnet, på magen eller nedre del av ryggen, og på innsiden av lårene.

Hvordan sprer molluscum contagiosum seg?

Som vorter, kan MC-virus spre seg gjennom hud-til-hud-kontakt med utvekster hos smittede barn og ungdommer, men kan også spre seg gjennom:

  • Håndklær
  • Klær
  • Leker

Behandling av barn med MC

Selv om barn lett kan behandles for vorter hjemme med midler kjøpt i apotek, er det generelt ikke anbefalt å behandle MC. Hos friske personer går hudinfeksjonen normalt over av seg selv i løpet av et par år, noen ganger raskere. Om den smittede har et svakt immunforsvar, kan viruset forårsake et stort antall utvekster, og infeksjonen kan dessverre bli kronisk. Det er generelt altså ingen grunn til å behandle eller fjerne utvekster forårsaket av MC, da de er harmløse og til slutt vil forsvinne.