Hva er humant papilloma-virus (HPV)?

Vorter og fotvorter – som påvirker én av ti voksne og ett av tre barn – er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV). Men hva er humant papilloma-virus? HPV er et veldig vanlig virus som infiserer det ytre laget av menneskehuden eller slimhinner. Mer enn 100 forskjellige typer virus har blitt identifisert, og av disse forårsaker omtrent 60 typer av viruset vorter på hender og føtter, i tillegg til i ansiktet. Disse typene av HPV er generelt harmløse. Resten smitter gjennom seksuell kontakt og kan i noen tilfeller forårsake kjønnsvorter. Ikke alle seksuelt overførbare HPV-typer er farlige, men i noen tilfeller kan de forårsake en infeksjon som kan føre til livmorhalskreft. Fordi viruset har mange former er det viktig å forstå HPV.

Fakta om HPV

HPV entrer oftest kroppen vià små rifter i huden. De typene av HPV som forårsaker vorter og fotvorter, kan smitte både gjennom direkte hud-til-hud-kontakt med en person som er infisert, og gjennom indirekte kontakt med et objekt. Kjønnsvorter smitter gjennom seksuell kontakt. Noen typer HPV blir overført lettere enn andre, og barn og andre som har et svakt immunforsvar er mer sårbare for å få en infeksjon enn friske voksne.

HPV er vanskelig å oppdage ettersom det har en lang inkubasjonstid. Etter at du har blitt smittet, kan det ta to til seks måneder før du merker noen symptomer på vorter. Det er ikke mulig å forebygge vortesmitte fullstendig, men du kan redusere risikoen for å få en HPV-infeksjon ved god håndhygiene, ikke gå barføtt i offentlige områder, ta vare på huden din og å holde deg sunn og frisk for å ha et sterkt immunsforsvar.

HPV og fjerning av vorter

For å hindre spredning av HPV, er det viktig å behandle vorter så snart de viser seg. De forskjellige HPV-typene som forårsaker vorter, kan behandles hjemme med middel du kan kjøpe i apotek, som for eksempel VorteFri.