Er vorter smittsomme?

Vorter og fotvorter – små, hevede områder med hud som oftest er ru å ta på – er svært vanlig, spesielt hos barn, men er vorter smittsomme? Det korte svaret er ja; vorter kan spre seg både gjennom direkte og indirekte kontakt. Å finne kilden til en infeksjon er vanligvis vanskelig da viruset som forårsaker vorter er utbredt og det kan ta to til seks måneder før du får noen vortesymptomer.

Smitte av vortevirus skjer vià:

  • Direkte kontakt. Vorter kan spre seg fra en person til en annen vià hud-til-hud-kontakt, for eksempel ved et håndtrykk. Det er også vanlig at vorter sprer seg til forskjellige steder på din egen kropp. Dette kan skje om du tar på en vorte og deretter tar på et område med hud som har en rift.
  • Indirekte kontakt. Ethvert objekt som har vært i kontakt med en vorte kan potensielt overføre infeksjonen. Å dele personlige eiendeler som håndklær og sko, så vel som å gå barføtt på gulv i offentlige garderober og i områder rundt svømmebasseng, kan forårsake at vorter sprer seg.

Hvorfor er vorter smittsomme?

Vorter er forårsaket av humant papilloma-virus (HPV), som trigger rask cellevekst i det ytre laget av huden. Det finnes over 100 typer av HPV, og forskjellige typer av viruset er ansvarlig for forskjellige typer vorter. HPV smitter enkelt fra en bærer til en annen, men ikke alle som kommer i kontakt med det utvikler vorter. Barn som ikke har fullt utviklet immunforsvar og voksne med svekket immunforsvar, er mer utsatt for å utvikle vorter. Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår for å hindre smitte.