Vortefjerning med kirurgi

Vortefjerning med kirurgi utføres alltid på et sykehus eller en klinikk av en lege eller dermatolog. Du bør aldri forsøke å skjære bort en vorte selv, da det kan forårsake unødvendig smerte og infeksjon. Den vanligste typen av vortefjerning med kirurgi er utskraping, men det er ikke uvanlig at denne prosedyren blir utført i kombinasjon med annen vortebehandling, som vortefjerning med laser eller elektrokirurgi/brenning av vorter. Din behandling vil avhenge av plassering, størrelse og type vorte. Utskraping har vært i bruk som en kirurgisk metode for behandling av vorter i relativt lang tid og det er fortsatt mye brukt. Det går ganske raskt og  har en god umiddelbar effekt, selv om tilbakefall ikke er uvanlig. Men det kan oppfattes som smertefullt og gi arrdannelse. Det kan også være ganske dyrt.

Forskjellige typer kirurgi
  • Utskraping betyr at vorten og dens røtter blir skrapt eller kuttet ut av huden med en skarp kniv eller et lite, skjeformet verktøy. Du vil være nødt til å returnere til behandlingsstedet en til fire uker etter kirurgien for en inspeksjon av det behandlede området. Det vil så bli avgjort om behandlingen var vellykket, eller om en andre runde med kirurgi er nødvendig. Denne prosessen vil fortsette helt til vorten er helt fjernet.
  • Elektrokirurgi er en metode som brenner vorter ved å bruke høyfrekvent elektrisk strøm. Når den elektriske ladningen passerer gjennom vevet, tørker den ut vorten og brenner den bort. Elektrokirurgi er oftest etterfulgt av utskraping. 
  • Laserkirurgi bruker en intens lysstråle  for å brenne og ødelegge vortevevet. Dette er en type kirurgi som er mest  brukt for å fjerne fotvorter (vorter på fotsålene).

Hvem burde fjerne vorter med kirurgi?

Vortefjerning med kirurgi blir generelt kun vurdert ved de aller vanskeligste tilfellene av vorter. Din dermatolog eller lege kan anbefale vortefjernende kirurgi dersom:

  • Du har hatt en vorte gjennom flere år og den ikke har blitt borte av seg selv.
  • Du har forsøkt andre vortebehandlinger uten hell.
  • Du har mye smerter fra vorten.
  • Du har en vorte som stadig kommer tilbake.

Hva er alternativene til vortefjerning med kirurgi?

Når det kommer til vortefjerning, er kirurgi som oftest den siste utveien. De fleste vorter behandles hjemme med produkter du kan kjøpe i apotek. Bruk av salisylsyre er  mest vanlig ved hjemmebehandling, men det er også mulig å fryse bort vorter hjemme. Et annet produkt du kan få kjøpt i apotek er maursyre. VorteFri, en maursyrebehandling, kan brukes av hele familien, inkludert barn under 4 år, diabetikere og kvinner som er gravide eller ammer. Om ingen hjemmebehandling virker, er kryoterapi (frysing av vorter) på en klinikk et alternativ til kirurgi.

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning

Vortefjerning med maursyre

Maursyre har vist seg å fjerne over ni av ti vorter, hvordan virker det og hvem kan bruke det?

Maursyre