Salisylsyre – en av de vanligste vortebehandlingene

Salisylsyre er en etsende, syrebasert oppløsning og er en av de vanligste vortebehandlingene. Det kan kjøpes over disk og er tilgjengelig i forskjellige former som flytende væske, gel eller som plaster. Salisylsyre mykgjør vorten og får overflatecellene som er infisert med humant papilloma-virus (HPV) til å skrubbes av. Selv om det påføres daglig, er salisylsyre en relativt langvarig behandlingsmetode. Det kan ta flere uker før du ser resultater og to til tre måneder før hele vorten er borte. Salisylsyre er regnet som godt tolerert, men kan noen ganger føre til milde hudirritasjoner som rødhet, tørrhet og sårhet under behandling.

Salisylsyre til fjerning av vorter

Når man bruker salisylsyre til fjerning av vorter, er det anbefalt at du filer ned hvitt, dødt vev med en pimpstein eller neglefil før hver behandling. Dette vil hjelpe løsningen å trenge lenger inn i vevet. Du kan bløtgjøre vorten eller fotvorten ved å legge den i varmt vann i 5-10 minutter før du fjerner død hud. Etter at du har bløtgjort og filt ned vorten, påfører du løsningen med en applikator som følger med før du deretter dekker den med et plaster. Denne prosessen gjentas daglig, helst rett før leggetid, inntil vorten forsvinner. Hvis behandlingen virker, burde vorten forsvinne innen tre måneder. Vær forsiktig så du ikke bruker filen eller pimpsteinen på andre deler av kroppen eller i området rundt vorten, siden den inneholder infiserte celler som kan føre til at vorteviruset sprer seg til sunn hud.

Hvem burde bruke salisylsyre mot vorter?

HPV er smittsomt og på grunn av dette bør vorter behandles så snart de oppstår. Mange bruker salisylsyre mot vorter som et første steg. Det er billig og regnet som trygt med få bivirkninger. Salisylsyrebehandling øker risikoen for skade på huden, nervene og senene, og derfor bør du ikke bruke det om du har diabetes, perifere arteriesykdommer eller andre helsetilstander som påvirker din blodsirkulasjon. Hvis du er gravid eller ammer, bør du snakke med en lege før du bruker en salisylsyre til vortebehandling. 

Et nyere alternativ for hjemmebehandling av vorter er maursyre. Det kan brukes av hele familien inkludert barn under fire år, diabetikere og kvinner som er gravide eller ammer.

Hva er alternativene til salisylsyrebehandling av vorter?

Noen foretrekker å la vortene forsvinne på egenhånd. Dette kan ta opptil to år, og i mellomtiden kan  vortene ha spredt seg til andre deler av kroppen så vel som til familiemedlemmer og andre mennesker du kommer i kontakt med.

Hjemmebehandlinger

De fleste vorter kan behandles hjemme med en oppløsning du kan kjøpe på apoteket, som maursyre. Det har blitt bevist at maursyre fjerner ni av ti vorter1 i løpet av 12 uker med en gjennomsnittlig behandlingsperioder på kun 4-5 uker. VorteFri, som inneholder maursyre, dehydrerer vorten fra innsiden og gjør at kroppen  avviser vorten. Det er en effektiv vortebehandling som kan brukes av hele familien. Fryse vorter hjemme er en annen behandling som ikke krever en resept fra en lege.

Klinikkbehandlinger

Hvis hjemmebehandling av vorter ikke har hatt effekt, eller vortene har kommet tilbake, kan du kontakte  dermatolog eller lege for behandling på klinikk. Brenning av vorter eller frysing av vorter (kryoterapi), er to vanlige klinikkbehandlinger. Andre alternativer kan være laserfjerning eller kirurgi (utskraping). Selv om du kan få umiddelbare resultater fra klinikkbehandling, er dette valget mer kostbart. I tillegg kan klinikkbehandlinger noen ganger være smertefulle og etterlate arr på huden.

1 2001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.

Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD


Flere kilder:

https://www.vitusapotek.no/Sok1/?query=vorter#

http://www.apotek1.no/hender-og-fotter/vorter-paa-hender-og-fotter

http://nhi.no/sok?query=vorter

http://my.clevelandclinic.org/disorders/warts/hic_plantar_warts.aspx

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/salicylic-acid-preparations-for-treating-warts

http://www.nationwidechildrens.org/dermatology-wart-treatment

http://www.patient.co.uk/medicine/Salicylic-acid.htm

http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Treatment.aspx

 

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning

Kliniske studier på maursyre

Flere forskningsrapporter viser at den aktive substansen i VorteFri er effektiv og gir trygg behandling ved vortefjerning.

Kliniske studier