Kryoterapi til vortefjerning

Fryse vorter

Kryoterapi, eller å fryse vorter, er en vanlig og velkjent vortebehandling. Du kan velge mellom å fryse vorter selv hjemme eller på en klinikk. Klinikkbasert behandling er generelt kraftigere ettersom det brukes en lavere temperatur for å fryse bort vorten eller fotvorten. På en klinikk eller et sykehus, bruker legen eller dermatologen flytende nitrogen (på rundt minus 190°C) til å fryse bort vorten.  Dette dreper vortecellene. Ofte må man tilbake noen uker etter den første behandlingen for å fryse vevet en gang til. Det er fordi flere påføringer øker sjansen for tilheling. En kryoterapibehandling du kjøper i apotek, inneholder ikke flytende nitrogen og fryser kun vortevevet ned til rundt minus 50°C. Kryoterapi virker umiddelbart og vil vanligvis ikke føre til arrdannelse, men det kan oppfattes som smertefullt og kan forårsake blemmer. Det er derfor ikke anbefalt til barn som  yngre enn fire år.

Bør du fryse bort vorter hjemme eller på en klinikk?

Det anbefales å prøve en hjemmebehandling først. Om hjemmebehandlingen ikke virker, kan du vurdere å kontakte dermatolog eller lege. Kryoterapi med flytende nitrogen har blitt brukt i mange år av dermatologer og leger med varierende suksess. Kryoterapi utført på en klinikk anbefales dersom:

  • Du har hatt en vorte i mange år.
  • Du har forsøkt mange forskjellige vortebehandlinger og de ikke har hatt den ønskede effekten.
  • Vorten din gir deg mye smerte.
  • Du har et stort antall vorter på kroppen din.

Hva er alternativene til kryoterapi?

Bruk av salisylsyre har tradisjonelt vært den mest vanlige hjemmebehandlingen til vorter. En ny behandling som selges i apotek inneholder maursyre. Den er lett å bruke og den har dokumentasjon på at den fjerner ni av ti vorter1. VorteFri, som inneholder maursyre, kan brukes av hele familien inkludert barn under fire år, diabetikere og kvinner som er gravide eller ammer. Om du ikke klarer å fjerne vortene med midler du kjøper i apotek, er andre alternativer for behandling å brenne bort vorter eller å fjerne vorter med laser og kirurgi på en klinikk.

Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts. 2001.
Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

 

Kilder:

http://www.apotek1.no/hender-og-fotter/vorter-paa-hender-og-fotter

https://www.vitusapotek.no/Sok1/?query=vorter#

http://nhi.no/sok?query=vorter

http://www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/vorter.php

http://www.wartsadvice.org/freezing-warts-off-cryotherapy/

http://www.warts.org/wart-cryotherapy.html

 

 

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning

Vortefjerning med maursyre

Maursyre har vist seg å fjerne over ni av ti vorter, hvordan virker det og hvem kan bruke det?

Maursyre