Brenne bort vorter

Å brenne bort vorter, kalt diatermi, kan være et alternativ ved vortefjerning, og det utføres vanligvis med laserbehandling eller elektrokirurgi. Diatermi utføres ved sykehus og klinikker av profesjonelle innen medisin, som en lege, sykepleier eller dermatolog. Forsøk aldri å brenne bort en vorte selv da dette kan føre til skader og unødvendig smerte. Elektrokirurgi kan bli brukt ved vanlige vorter, filiformvorter og fotvorter. Prosessen med å brenne bort vorter er rask og genererer som oftest umiddelbare resulterer, selv om den har en relativt lav langsiktig suksessrate. Det kan også være ganske dyrt, og metoden er tilbøyelig til å forårsake arrdannelse og er ganske upopulær hos barn ettersom den kan oppfattes som smertefull.

Elektrokirurgi

Den vanligste metoden for å brenne bort vorter er elektrokirurgi som betyr at vortevevet brennes bort med en høyfrekvent elektrisk strømming. Når den elektriske ladningen passerer gjennom vevet, tørker det ut vorten og brenner den bort. Kirurgen vil så fjerne vorten med en skarp kniv eller et lite, skjeformet verktøy. Dette er kjent som utskraping og er vanligvis utført under lokalbedøvelse sammen med elektrokirurgi.

Hvem bør vurdere å brenne bort vorter?

Som andre former for klinisk behandling av vorter, blir det oftest vurdert om du ikke har hatt suksess med å fjerne vorten med en behandling du kan kjøpe reseptfri. En lege eller dermatolog kan anbefale å brenne bort vortene med laser eller elektrokirurgi:

  • Om du har hatt en vorte i mange år.
  • Om du har forsøkt mange forskjellige vortebehandlinger og de ikke har hatt den ønskede effekten.
  • Om vorten din gir deg mye smerte.
  • Elektrokirurgi kan bli brukt på en eller et par vorter eller fotvorter, men ikke store grupper med vorter.

Hva er alternativene til å brenne bort vorter?

Brenning av vorter er oftest kun vurdert dersom andre vortebehandlinger ikke har virket. I de fleste tilfeller kan vorter bli behandlet effektivt hjemme med en maursyreoppløsning som du kan kjøpe i apotek, og som er bevist at virker, som VorteFri. Den kan brukes av hele familien, inkludert barn under fire år. VorteFri tørker ut vorten fra innsiden og ut, noe som får kroppen til å skånsomt avvise vorten. Hvis du ikke har fått effekt av maursyre, kan klinisk behandling som frysing av vorter (kryoterapi) eller kirurgi (utskraping) bli vurdert.

 

Flere kilder:

http://www.apotek1.no/hender-og-fotter/vorter-paa-hender-og-fotter

www.vitusapotek.no

http://www.hudlegekontoret.no/pasientinstruksjoner_a_aa/vorter

http://www.warts.org/wart-removal-electrosurgery-and-wart-curettage.html

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning

Vortefjerning med maursyre

Maursyre har vist seg å fjerne over ni av ti vorter, hvordan virker det og hvem kan bruke det?

Maursyre