Maursyre til fjerning av vorter

Pojkes hand fri från vårtor

Har du prøvd flere vortefjerningsbehandlinger uten hell, er du ikke alene. Vorter kan være vanskelig å bli kvitt, og de har en tendens til å komme tilbake. Det finnes effektive måter å eliminere skjemmende – noen ganger smertefulle – vorter og fotvorter.Maursyre er en relativt ny og enkel behandling av vorter som du får kjøpt reseptfritt i apotek. Statistikken tilsier at oppløsningen lykkes i å fjerne ni av ti vorter. Maursyre har den effekten ved vortebehandlingen at den tørker ut vorten, men oppløsningen er også etsende. Den må derfor brukes med forsiktighet..

Bruk av maursyre til å fjerne vorter

Vorter og fotvorter kan være skjemmende og ha negativ innvirkning på din livskvalitet. I tillegg er vorter smittsomme. For å unngå spredning av infeksjon fra en del av kroppen til en annen eller til andre mennesker, bør du begynne behandlingen så snart en vorte viser seg. Maursyre er en biologisk nedbrytbar organisk forbindelse som kan brukes til å behandle vorter på hender, føtter og kropp. Oppløsningen påføres med en Q-tips én gang i uken og da absorberes dette direkte inn i vorten og på den måten tørker vorten ut fra innsiden og ut. Over tid vil kroppen skånsomt avvise vorten. Brukt på riktig måte gir ikke maursyre arr på huden eller noen infeksjoner.

Hvem burde bruke maursyre mot vorter?

Medikamenter som selges i apotek er vanligvis anbefalt som et første steg til behandling av vorter. Du trenger ingen diagnose eller resept fra lege for å bruke maursyre. Maursyre er lett å påføre og kan brukes av de fleste, selv små barn med vorter. Ulikt noen andre behandlinger som selges i apotek, kan maursyre også brukes av diabetikere og gravide samt ammende kvinner. Det er også et godt valg når du trenger å behandle flere vorter samtidig.

Hva er suksessraten for behandling med maursyre?

Flere klinikker har bevist at maursyreoppløsning er svært effektivt til vortefjerning. I en test1 som ble publisert i International Journal of Dermatology, rapporterte ni av ti personer at vortene hadde forsvunnet ved slutten av behandlingsperioden som varte i 12 uker. I gjennomsnitt tok det 4-5 uker. VorteFri, en vortebehandling som inneholder maursyre, kan kjøpes i apotek.

Hva er alternativene til behandling med maursyre?

Hvis du velger å ikke behandle vortene dine, vil de mest sannsynlig forsvinne av seg selv. Uansett kan dette ta to år eller mer, og i mellomtiden kan vortene smitte til andre deler av kroppen, andre familiemedlemmer eller andre personer du er i kontakt med.

Hjemmebehandlinger

De fleste vorter kan fjernes hjemme med en oppløsning kjøpt i apotek, som maursyre. Andre vortebehandlinger solgt i apotek, kan inneholde salisylsyre. Det er også mulig å fryse vorter med hjemmebehandling. Har du prøvd å behandle uten at vortene ble borte, kan du kontakte  dermatolog eller lege for behandling ved klinikk.

Klinikkbehandlinger

Vortebehandling ved klinikk er oftest aktuelt i de aller vanskeligste tilfellene når en reseptfri behandling ikke har virket eller om vortene har kommet tilbake. Vanlige klinikkbehandlinger kan være brenning av vorter eller frysing av vorter (kryoterapi). Laserfjerning og kirurgi (utskraping) er andre muligheter. Selv om resultatet fra klinikkbehandlinger oftest er umiddelbart, kan dette valget være kostbart. I tillegg kan klinikkbehandlinger noen ganger være smertefulle og etterlate arr på huden.

1Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts. 2001.

Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

Kliniske studier på maursyre

Flere forskningsrapporter viser at den aktive substansen i VorteFri er effektiv og gir trygg behandling ved vortefjerning.

Kliniske studier