Laserbehandling av vorter

Om du har prøvd alle vortemidlene du kan få over disk uten suksess, kan din lege eller dermatolog anbefale vortefjerning med laser. Denne typen behandling blir oftest brukt ved vorter på føttene. Under laserkirurgi blir en intens stråle med lys brukt til å brenne og ødelegge vortevevet. Det er en ganske vanlig og rask prosedyre. Men ulikt de fleste andre vortebehandlinge kan det ikke bli utført hjemme. Selv om det vanligvis er kun for de største og vanskeligste tilfellene av vorter, er det viktig å huske at vortefjerning med laser ikke kan garantere resultater. Restitusjonstiden etter laserbehandling kan være lang og det er vanlig at det behandlede området er sårt i flere dager etterpå. Noen ganger er flere behandlinger påkrevd. Vortefjerning med laser kan også være dyrt.

Forskjellige typer laserbehandling

Det finnes flere forskjellige metoder for å fjerne vorter med laser. CO2-lasere som har blitt brukt i mange år, kan være ganske effektive, men er assosierte med langvarig smerte, forsinket tilheling og arrdannelse. En nyere teknikk er en såkalt Pulse dye laser (PDL). Denne teknikken kutter blodårene som leverer næring til vorten, brenner bort viruset og simulerer en immunlignende respons. Et tredje alternativ er fotodynamisk terapi (PDT). Det involverer å applisere lyssensitiv krem på vorten før den blir truffet med lys av en bestemt bølgelengde.

Hvem burde bruke laserfjerning av vorter?

Det store flertall av vorter og fotvorter kan bli behandlet hjemme ved å bruke en oppløsning du kan kjøpe reseptfritt, men noen ganger hender det at en lege eller dermatolog anbefaler vortefjerning med laser:

  • Om du har hatt en vorte i mange år.
  • Om du har forsøkt mange forskjellige vortebehandlinger og de ikke har hatt den ønskede effekten.
  • Om din vorte er stor og sprer seg utover.
  • Om din vorte gir deg mye smerte.

Siden laserbehandling er assosiert med smerte er det ikke egnet for fjerning av vorter hos barn.

Hva er alternativene til vortebehandling med laser?

Laserkirurgi for vortefjerning er vanligvis kun vurdert etter at andre vortebehandlinger har feilet. De fleste vorter kan bli behandlet i hjemmet med en maursyreoppløsning som er bevist å fjerne vorter hos ni av ti1, og som kan brukes av hele familien. Hvis behandlingene du får kjøpt over disk ikke er effektive, kan andre klinikkbaserte alternativ inkludere brenning av vorter, frysing av vorter (kryoterapi) og kirurgi (utskraping).

12001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.
Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

 

Flere kilder:

https://www.vitusapotek.no/Sok1/?query=vorter#

http://www.apotek1.no/hender-og-fotter/vorter-paa-hender-og-fotter

http://nhi.no/sok?query=vorter

http://www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/vorter.php

 

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/laser-surgery-for-warts

Vortefjerning

Det er viktig å behandle vorter så snart de oppstår. Hvordan kan jeg behandle mine vorter?

Vortefjerning

Vortefjerning med maursyre

Maursyre har vist seg å fjerne over ni av ti vorter, hvordan virker det og hvem kan bruke det?

Maursyre